Cursussen: 28 resultaten

Om een e-learning te kunnen volgen, moet je een account hebben voor de Medi Campus en daarop ingelogd zijn. Door op de titel van cursus te klikken, wordt je doorgestuurd naar de login pagina van Domus Medica.


CursustitelSorteer volgens Cursustitel oplopend oplopend
CursusomschrijvingSorteer volgens Cursusomschrijving oplopend
CategorieSorteer volgens Categorie oplopend
RubriekSorteer volgens Rubriek oplopend
Aantal CPSorteer volgens Aantal CP oplopend
DuurSorteer volgens Duur oplopend

Vroegtijdige diagnostiek en screening spelen een belangrijke rol bij de aanpak van borstkanker. De overheid is in 2001 gestart met een systematisch bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar. De huisarts is een sleutelfiguur om zowel participatie als de kwaliteit van de screening te verbeteren.

Geslachtsorganen vrouw, inclusief borstenEthiek en economie

0.5 

30 minuten

Cardiovasculaire ziekte is de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Vlaanderen. 

Het vroegtijdig behandelen van belangrijke risicofactoren vermindert mortaliteit en morbiditeit. 

Het beoordelen en behandelen van risicofactoren voor cardiovasculaire ziekte is een belangrijke taak van huisartsen en er is nood aan hulpmiddelen om hen te begeleiden in het identificeren van die personen met een hoog risico op een cardiovasculair event.

Cardiovasculair StelselAlgemene geneeskunde

0.5

30 minuten

Deze e-learnings rond Chronische pijn  kwamen tot stand door een samenwerking tussen Domus Medica vzw, SSMG en onderzoeksgroep ‘Pain in Motion’: een onderzoeksgroep bestaande uit pijnexperten die verbonden zijn aan verschillende universiteiten in België. 

In Chronische pijn - Deel 1 wordt dieper ingegaan op de neurofysiologie van pijn in een biopsychosociaal perspectief. 

In Chronische pijn - Deel 2 ligt de focus op het effectieve pijnmanagement in een biopsychosociaal perspectief.  

AlgemeenAlgemene geneeskunde

2

2 uur

Deze e-learning bespreekt de waarde van geneesmiddelen. In 4 verschillende modules leer je alles over kosteneffectiviteit, terugbetaling en de principes en methodes die gehanteerd worden om dit te kunnen berekenen.

  1. QALY's en kosteneffectiviteit
  2. Kosteneffectiviteit interpreteren
  3. Terugbetaling in België
  4. Het belang van Real World Evidence

AlgemeenEthiek en economie

2

2 uur

Door de volledige dematerialisatie (papierloos voorschrijven) is het sinds 15/09/2021 mogelijk om geneesmiddelen voor te schrijven en af te leveren zonder een bewijs van elektronisch voorschrift. In deze e-learning, gericht naar voorschrijvers (artsen, specialisten, tandartsen en vroedvrouwen) en apothekers, bespreken we de recente veranderingen als gevolg van de dematerialisatie op de manier van werken van de verschillende betrokkenen. 

Deze e-learning moet niet in één stuk gevolgd worden. Je kan starten, dan pauzeren en later terug verder doen. 

AlgemeenEthiek en economie

0,5

0,5 uur

Doorheen de jaren is de manier waarop patiënten met diabetes mellitus type 2 behandeld worden sterk veranderd en zijn de therapeutische klassen van medicatie dan ook mee geëvolueerd. Vroeger was de behandeling bijna uitsluitend gericht op het behandelen van hyperglycemie. Vandaag is de aanpak veel breder en multidisciplinair. 

In deze interactieve e-learning worden deze veranderingen m.b.t. diabetes mellitus type 2 één voor één besproken: zowel diagnose als complicaties, maar ook de behandeling en de bestaande zorgsystemen en -voorzieningen komen aan bod. Je ontdekt het allemaal aan de hand van theorie, vragen en casussen zodat je als (huis)arts deze kennis na het volgen van de modules meteen in praktijk kan toepassen.  

Endocriene klieren, stofwisseling en voedingAlgemene geneeskunde

2,5

2,5 uur

Deze e-learning geeft u een zicht op de incidentie van dikkedarmkanker in België en Vlaanderen. Na de e-learning kent u de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van dikkedarmkanker, kunt u correct het risico inschatten en zo het correcte medische beleid voeren.


SpijsverteringEthiek en economie

0.5

30 minuten

Deze e-learning gaat dieper in op de rol die je als huisarts kan opnemen in de diagnostiek en behandeling van ernstig astma. De definitie en (differentiële) diagnose van ernstig astma komen aan bod, alsook de behandelingsmogelijkheden en welke patiënten baat kunnen hebben bij een doorverwijzing naar de pneumoloog.

LuchtwegenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

In deze e-learning leert u werken met de digitale Gezondheidsgids van Domus Medica: een e-form, ingebouwd in het EMD, dat via een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst polst naar levensstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Op basis van de antwoorden formuleert de Gezondheidsgids op het einde een persoonlijk leefstijladvies aan de patiënt.


AlgemeenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze e-learning geeft een opfrissing van de fysiopathologie van hartklepaandoeningen met extra focus op aortaklepstenose welke het meest voorkomt. 

Via audio-fragmenten kan geoefend worden hoe hartklepaandoeningen nu weer precies klinken door de stethoscoop. 

De te nemen stappen, na het detecteren van een afwijkend geluid, worden ook belicht.


Cardiovasculair StelselAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Kindermishandeling is een frequent en onderschat probleem dat een grote impact heeft op de gezondheid van kinderen en hun verdere levensloop. De huisarts is een centrale figuur binnen de eerste lijn en bevindt zich in een sleutelpositie om kindermishandeling te identificeren en aan te kaarten.


Sociale problemenEthiek en economie

1,5

1,5 uur

Meer leren over opioïden? Dat kan via deze hands-on e-learning! 

De e-learning bevat zowel een theoretisch luik, waar je onder andere je farmacologische kennis kan bijschaven als een praktisch luik voor in de apotheek- en artsenpraktijk.


AlgemeenAlgemene geneeskunde

0,5

30 minuten

De mis(be)handeling van ouderen is een frequent en onderschat fenomeen dat een grote impact heeft op de gezondheid van de oudere. Slechts een fractie wordt herkend en in het kader van de vergrijzing zal deze problematiek enkel toenemen. De huisarts is een centrale figuur binnen de eerstelijnsgezondheidszorg en bevindt zich in een ideale positie om gevallen van ouderenmis(be)handeling (OMB) te identificeren en aan te kaarten.

Sociale problemenEthiek en economie

1

1 uur

Partnergeweld is een frequent en onderschat probleem dat een grote impact heeft op de gezondheid van alle gezinsleden. De huisarts is een centrale figuur binnen de eerste lijn en bevindt zich in een sleutelpositie om partnergeweld te identificeren en aan te kaarten.


Sociale problemenEthiek en economie

1

1 uur

De laatste jaren heeft de patiënt meer en meer toegang tot zijn medische gegevens via online portalen. 

Niet alle patiëntenportalen zijn toegankelijk voor zorgverleners, vandaar dat je via deze e-Learning kan ontdekken waar ze vandaan komen, welke info ze bevatten en welke medische gegevens voor zorgverleners en patiënten juist beschikbaar zijn. 

Tussendoor worden enkele basisprincipes van eGezondheid opgefrist.

AlgemeenEthiek en economie

1

60 minuten

De predistributie van kaliumjodidetabletten is één van de beschermingsmaatregelen bij een nucleair ongeval. Als zorgverstrekker heeft u hierin een cruciale rol te vervullen, niet alleen om de gezondheidsgerelateerde vragen van de bevolking te beantwoorden maar ook om de boodschap van de overheid duidelijk over te dragen en toe te lichten.

Endocriene klieren, stofwisseling en voedingEthiek en economie

0.5

30 minuten

Prikkelbaredarmsyndroom is een frequent voorkomende aandoening die een grote impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënten die hieraan lijden. De huisarts speelt een centrale rol binnen de eerste lijn voor de diagnose en behandeling.

Dr. Heiko De Schepper, professor in de gastro-enterologie, neemt je in deze e-learning mee in de nieuwste ontwikkelingen rond de pathofysiologie, diagnose en behandeling van prikkelbaredarmsyndroom.

Aan de hand van patiëntencasussen en enkele kritische vragen krijg je concrete handvaten aangereikt om deze complexe aandoening in je eigen huisartsenpraktijk aan te pakken. 

SpijsverteringAlgemene geneeskunde

1,5

1,5 uur

In deze e-learning komen de basisprincipes aan bod die je als toezichthoudende arts bij risicovechtsporten nodig hebt voor de begeleiding voor, tijdens en na de wedstrijd.

BewegingsapparaatAlgemene geneeskunde

1,5

1,5 uur

Deze cursus bevat drie artikels die verschenen in het zesde Huisarts Nu-nummer van november - december 2022. De drie artikels behandelen elk een verschillend onderwerp, nl. statines, PrEP en Cushing. Bij het studiemateriaal hoort een test om de opgedane kennis te toetsen.

AlgemeenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze cursus bevat een artikel dat verscheen in het vijfde Huisarts Nu-nummer van september - oktober 2022 rond het thema vasculaire compressiesyndromen en de NHG-standaard rond diepveneuze trombose (DVT) en longembolie (LE). Bij dit artikel en deze richtlijn hoort een test om de opgedane kennis te uit het studiemateriaal te toetsen. 

Cardiovasculair StelselAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze cursus bevat twee artikels die verschenen in juli - augustus 2022 in Huisarts Nu rond het thema voeding en een richtlijn rond Obesitas. Bij deze studieartikels en richtlijn hoort een test om de opgedane kennis te uit de studieartikels en de richtlijn te toetsen. 

AlgemeenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze cursus bevat als studiemateriaal drie artikels en een steekkaart die verschenen in het derde Huisarts Nu-nummer van mei - juni 2023. Het studiemateriaal behandelt daarbij drie thema's, nl. acute keelpijn, difterie en meningokokkenvaccinatie. Bij het studiemateriaal hoort een test om de opgedane kennis te toetsen.

AlgemeenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze cursus bevat als studiemateriaal drie artikels die verschenen in het vierde Huisarts Nu-nummer van juli - augustus 2023. Het studiemateriaal behandelt daarbij twee thema's, nl. long covid en tinnitus. Bij het studiemateriaal hoort een test om de opgedane kennis te toetsen.

AlgemeenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze cursus bevat als studiemateriaal drie artikels die verschenen in het vijfde Huisarts Nu-nummer van september - oktober 2023. Het studiemateriaal behandelt daarbij twee thema's, nl. transgenderzorg en mastitis. Bij het studiemateriaal hoort een test om de opgedane kennis te toetsen.

AlgemeenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze cursus bevat drie artikels die verschenen in het eerste Huisarts Nu-nummer van januari - februari 2023. Twee artikels behandelen het onderwerp abortus, nl. 'Zwangerschapsafbrekingen in België' en 'Uiterst prille medische abortus'. Het derde artikel gaat over de 'Farmacotherapeutische aanpak van patiënten met chronisch hartfalen'. Deze drie artikels vormen samen het studiemateriaal, waarbij een test hoort om de opgedane kennis te toetsen.

AlgemeenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze cursus bevat als studiemateriaal drie artikels en een steekkaart die verschenen in het tweede Huisarts Nu-nummer van maart - april 2023 alsook de richtlijn rond acne van Domus Medica. Het studiemateriaal behandelt daarbij twee thema's, nl. acne en geldzorgen. Bij het studiemateriaal hoort een test om de opgedane kennis te toetsen.

AlgemeenAlgemene geneeskunde

1

1 uur

Deze e-learning wil artsen duidelijk informeren over de mogelijke gevolgen van tekenbeten. We kaderen zowel de ziekte van Lyme als tekenencefalitis en focussen op opsporing, preventie en behandeling.

HuidAlgemene geneeskunde

1 uur

Bescherming van persoonsgegevens heeft de laatste jaren heel wat aandacht gekregen. Doordat gezondheidsgegevens extra gevoelig zijn, is er zeker in de zorg heel wat onduidelijkheid over hoe je correct en veilig communiceert met collega-zorgverleners en patiënten. In deze opleiding lichten we kort de Europese regelgeving toe rond de bescherming van persoonsgegevens, en de impact die deze heeft op de gezondheidszorg. Er wordt ingegaan op wat veilige communicatie is, hoe deze te herkennen en correct te gaan gebruiken. Er wordt ten slotte ingegaan op enkele voorbeelden, en de positieve en aandachtspunten worden hier toegelicht. 

AlgemeenEthiek en economie

1,5

1,5 uur